4 Mayıs 2010 Salı

Birgi gezimiz kasım 2009

günü ödemişte köfte yiyerek noktaladık.
istanbul odası

izmir odası


konağın odalarından biri


Çakırağa Konağında toplu resim.Tadilat olduğu için gezemedik.Ama daha önceki gezimizden fotoğrafları ekleyeceğim.



birginin meydanı


evlerin büyük bir bölümü çok bakımlı.dünya bankasından yardım alan bu kasabada birçok kişi evlerini eskiye uygun tarzda restore ettirmiş



birginin sokakları oldukça dar ve çoğu yerleri çok bakımlı








minberin bu kapısı ile ilgili çok enteresan bir olay olmuş.bir süre önce bir turist grubu camiyi gezmiş,çok beğenmişler onlar da bizim gibi resimlerini çekmişler.Memleketlerine gittikten bir kaç yıl sonra almanyada (sanırım) bu kapıları görmüşler ve hemen tanımışlar.Camiden bu kapılar çalınıp yurdışına satılmış bizim bu almanlar hemen interpole haber vermişler polis olaya el koyarak çalınan kapılarımızı yıllar sonra tekrar camiye teslim etmiş.




Camideki görevli hoca bizi camiye davet edip mimarisi hakkında bilgi verdi,bizimle çok ilgilendi.Kendisine teşekkür ederiz.Minber komple oyma ağaç işçiliği.Bu geometrik şekiller gezegenler ve samanyolunu anlatıyor.Yüzlerce sene önce yapılan bu cami,inanılacak gibi değil..




Birgi İzmir ilinin Ödemiş ilçesine bağlı 5000 nüfuslu bir belde. Aydınoğulları Beyliğine başkentlik yapmış, Zamanın yöredeki en büyük şehirlerindenmiş. Kasabada, İmamı Birgivi Türbesi, Çakırağa Konağı, Aydınoğlu Mehmet Bey Camii (Ege bölgesinin en eski camilerinden ve minberi hutbe kapısı ve pencere kanatları çok güzel), birçok kale ve hamam yıkıntısı gibi eserler mevcut. Önünde durduğumuz cami aydınoğlu mehmet bey camisi.



dinlendikten sonra birgiyi gezmeye başladık



çaylar kahveler içildi sohbet edildi.



Vardıktan sonra meydandaki kahveye oturduk








Tüm aile müsaitken Ödemişin birgi kasabasına gidelim dedik.